PROGRAM
BIO_REACTION
8:30 – 10:00
Rejestracja uczestników, wystawa doświadczeń polowych i nowych technologii
10:00 – 10:10
Powitanie
Organizatorzy i gospodarze
Organizatorzy:
Adam Baucza – Fundacja Terra Nostra
Marja-Liisa Meurice – Director EIT Food North and East Region
Gospodarze:
Tomasz Zdziebkowski – Prezes Grupy Top Farms
Paweł Kaczmarek – Prezes Jagrol sp z o.o.
10:10 – 10:40
Zasobność gleby odpowiedzialnością rolnika i gwarancją plonowania
Prezentacja
GOŚĆ HONOROWY: Frédéric THOMAS
10:40 – 10:45
Historie regeneracyjne rolników
Film
10:45 – 11:45
Rolnictwo regeneratywne – ewolucja czy rewolucja?
Dyskusja moderowana
Frédéric THOMAS
Toby Simpson
Uczestnicy Programu Rolnictwa Regeneratywnego EIT Food:
Łukasz Karmowski
Piotr Zarzycki
Izabela i Adam Jurczyk
11:45 – 12:15
Przewa kawowa
12:15 – 12:25
Rolnictwo węglowe – przegląd rozwiązań na rynku
Prezentacja
Dr Anna Rosa IRWiR PAN
12:25 – 13:25
Korzyści środowiskowe – fakty i mity rolnictwa węglowego
Dyskusja moderowana
dr hab. Anna Gałązka, prof. IUNG-PIB
Witold Dżugan – Bureau Veritas
Bartosz Urbaniak – BNP Paribas
Krzysztof Łyskawa – Agroubezpieczenia
13:25 – 14:30
Przewa obiadowa
14:30 - 14:45
EIT FOOD – transformacyjny model współpracy przedsiębiorcy rolnego z przemysłem rolno-spożywczym poprzez innowacje
Prezentacja
Adam Adamek – Chief Impact Officer EIT Food
14:45 - 15:00
Trusted Field i Trusted Food w praktyce
Prezentacja
Tomasz Zdziebkowski – Prezes Top Farms Group
15:00 - 16:00
Przyszłość przedsiębiorstw w zrównoważonym łańcuchu dostaw żywności w obliczu zmian klimatycznych, geopolityki i ekonomii
Dyskusja moderowana
Marja-Liisa Meurice – Director EIT Food North and East Region
Tomasz Zdziebkowski – Prezes Top Farms Group
Mateusz Gutsche – Good Mills
Jarosław Peczka – Prezes BIO-GEN
Aleksander Wasilewski – Prezes Cereal Partners Poland Toruń-Pacific
Tomasz Wika – Członek Zarządu BUNGE
16:00 - 16:30
Przewa kawowa
16:30 - 16:45
Międzynarodowa wymiana wiedzy i doświadczeń w zakresie rolnictwa regeneratywnego w ramach Nuffield International
Prezentacja
Dr inż. Marcin Markowicz,
Toby Simpson
16:45 - 17:30
Rozwiązania techniczne i cyfrowe wspierające rolnictwo regeneratywne?
Dyskusja moderowana
Ewa Karólewska – Senior Regional Project Manager – Startup Support, EIT Food
Dr Rita Castelo Branco – Agronomist at Food4Sustainability, EIT Food
Dominik Szymborski – Syngenta
Prof. Stanisław Samborski – SGGW
Kacper Łata – FARMTECH
17:30 - 17:35
Decyzje konsumenckie a informacje o łańcuchach dostaw na etykietach żywnościowych
Film
17:35 - 18:20
Jak systemy zrównoważonego łańcucha dostaw żywności wpływają na decyzje zakupowe konsumentów?
Dyskusja moderowana
Dr Jacek Czarnecki – szef Działu Legislacji i Spraw Naukowych, Nestlé Polska i Nestlé Baltics
Eva Hoogstins – Researcher at Future of Food Institute, EIT Food
Emilia Hahn – Founder and CEO of PR Hub, EIT Food
Dr Marzena Styczyńska – UP Wrocław
18:20 - 18:30
Podsumowanie i zamknięcie
Organizatorzy i gospodarze
Organizatorzy:
Adam Baucza – Fundacja Terra Nostra
Marja-Liisa Meurice – Director EIT Food North and East Region
Gospodarze:
Tomasz Zdziebkowski – Prezes Grupy Top Farms
Paweł Kaczmarek – Prezes Jagrol Sp z o.o.
18:30 - 20:00
Grill i dyskusje przy stolikach tematycznych
20:00 - 21:30
Koncert Dizzy Boyz Brass Band z Danielem Moszczyńskim
dizzyboyz.com